A sosit cel mai fericit moment din viaţă! Va dura ceva timp şi vei auzi pentru prima dată cuvântul atât de preţios „mamă”.
Totuşi, trebuie să ţii cont de faptul că în acest moment trebuie să îţi refaci puterile pentru a avea grijă de sănătatea ta şi de sănătatea copilului tău în fiecare zi.
Hrănirea cu lapte matern este cea mai recomandată opțiune pentru hrănirea bebelușului, recomandată de către profesioniștii în domeniul sănătății.
Laptele matern conține toate ingredientele nutritive necesare pentru bebeluș și conține anticorpi importanți care luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor. Alăptarea este benefică și pentru mame, astfel le ajuta să piardă din greutatea câștigată în timpul sarcinii, deoarece arde mai multe calorii
Unele femei alăptează ușor și natural, în timp ce altora le este mai dificil și au nevoie de mai multă răbdare și determinare, mai ales dacă sunt mame pentru prima dată.
Cu toate acestea, există anumite motive pentru a nu alăpta, cum ar fi dacă bebelușul are probleme cu hrănirea, deoarece producția de lapte este legată de cerere.
Multe femei se confruntă cu dureri, mameloane crăpate, chiar și canale blocate și infecții, care pot fi foarte dureroase și pot duce în cele din urmă la decizia de a nu alăpta, mai ales dacă acest lucru afectează sănătatea emoțională a mamei. Unele femei ar putea fi afectate de anemie gravă sau alte afecțiuni de sănătate, și în acest caz este indicat să nu alăpteze.
Laptele formulă va oferi tot ceea ce este necesar pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului. Este, de asemenea, o bună oportunitate pentru partener de a fi mai implicat în acest proces, iar pentru tine ar putea însemna mai puține îngrijorări că tot ceea ce mănânci și bei va fi transmis copilului tău.
Indiferent dacă te-ai hotărât să alăptezi sau nu, procesul de hrănire este o modalitate excelentă de a stabili o conexiune iubitoare cu bebelușul, ținându-l aproape, având contact vizual și vorbindu-i cu blândețe și dragoste. La urma urmei, parentingul este mai mult decât alăptarea.
În primele zile, sânii mamei vor produce un lichid de culoare gălbuie, numit colostru. Colostrul este important pentru a ajuta sistemul digestiv al bebelușului să-și stabilească funcția și să-l protejeze de infecții. După aceea, sânii mamei vor începe să producă lapte și s-ar putea să înceapă să-i simți mai plini și mai calzi.
Alăptările ar fi probabil mai dese și mai lungi, până când bebelușul capătă puțină forță și ritm. Este important să știți că hrănirea cu lapte este în coordonare cu cererea, astfel încât cantitatea de lapte pe care o produci va crește sau va scădea în funcție de cât de des se hrănește bebelușul. Prin urmare, este recomandabil să alăptezi ori de câte ori bebelușul tău manifestă interes pentru aceasta (alăptare receptivă), chiar dacă la început ar putea părea că alăptarea este tot ce faci.
Când bebelușului îi este foame, poate: să devină neliniștit, să-și sugă degetele sau pumnul sau să-și întoarcă capul și să deschidă gura. Cel mai bine este să hrănești copilul imediat, deoarece un bebeluș care plânge ar putea fi dificil de hrănit.
Alăptarea este o tehnică pe care atât mama, cât și copilul ar trebui să o adopte și poate dura ceva timp, așa că este nevoie de răbdare. Acest lucru te-ar ajuta să fii mai sigură că bebelușul se hrănește corect și ar crește încrederea în tine, pentru a fi persistentă în decizia de a alăpta.
Îți poți alăpta bebelușul în diferite poziții, dar este important să te poziționezi mai întâi confortabil; poți folosi perne și pernuțe decorative dacă acest lucru este de ajutor.
Capul și corpul bebelușului tău trebuie să fie în linie dreaptă, iar sprijinul trebuie să fie pe gât, umeri și spate, astfel încât să își poată mișca capul pentru a înghiți ușor. Ar trebui să aduci copilul la sân pentru a obține un atașament bun. Cel mai bine este să centrezi nasul bebelușului pe mamelon, pentru a-l face să deschidă gura larg. Este foarte important ca bebelușul să poată apuca sânul, astfel încât mamelonul să ajungă în fundul gurii. Capul său ar trebui să fie înclinat ușor înapoi și să vină la sân mai întâi cu bărbia, deoarece nasul trebuie să fie liber pentru respirație.
Cel mai bine este să schimbi sânii alternativ la fiecare alăptare. În timpul unei alăptări, dacă bebelușul se hrănește din ambii sâni, încearcă să îl ții la sân până când acesta nu mai are lapte, apoi să treci la celălalt. Acest lucru este important deoarece cantitatea inițială de lapte este mai lichidă, iar următoarea este mai densă și mai bogată în calorii.
Trebuie să știi că în timp, cantitatea de lapte ar trebui să se sincronizeze cu modelul de hrănire al bebelușului.
Dacă ai un exces de lapte în sâni, mai mult decât poate ingera bebelușul tău, poți încerca să expulzezi o parte din el înainte de alăptare. S-ar putea să apară unele scurgeri de lapte din sâni, ceea ce este normal și arată că aveți o producție suficientă de lapte. Pentru mai mult confort, tampoanele pot fi utile.
Excesul de lapte, dacă nu este expulzat pe o perioadă mai lungă de timp, poate provoca inflamarea țesutului mamar, ceea ce se numește mastită. Sânii mamei vor deveni roșii, umflați, fierbinți și dureroși și pot apărea și alte simptom, precum febră și dureri de cap. Este important să continui să alăptezi bebelușul, deoarece acesta este cel mai bun mod de a vindeca mastita. Dacă după câteva zile simptomele persistă, consultă-te cu medicul tău.
Probabil că una dintre cele mai mari preocupări pe care le au majoritatea tinerelor mame care alăptează în primele zile de viață ale copilului lor este dacă copilul primește suficient lapte.
Nu poți măsura cantitatea de lapte matern pe care o primește bebelușul, dar există anumite indicii pe care le poți urmări: după alăptare, copilul tău ar trebui să fie mulțumit și liniștit; scutecele umede și uscate sunt un alt bun indiciu (după câteva zile bebelușul ar trebui sa aibă cel puțin 6 scutece umede (grele) în 24 de ore, și foarte important – ar trebui ca defecația să fie galbenă și moale).
Este normal ca bebelușul să piardă o parte din greutatea corporală inițială în primele două săptămâni, dar apoi ar trebui să înceapă să crească în greutate, ceea ce este un indicator bun dacă este suficientă cantitatea de lapte matern pentru bebeluș.
Alăptarea nu ar trebui să fie dureroasă, dar în primele zile mameloanele vor fi dureroase, ceea ce este normal. Dacă mameloanele continuă să fie uscate, crăpate sau sângerânde, probabil că bebelușul nu se atașează corect de sâni. Poți încerca să utilizezi produse topice pentru îngrijirea mameloanelor în timpul alăptării, dar cel mai bine este să te consulți cu medicul pentru a te asigura că alăptezi corect.
Pentru mai mult confort în timpul alăptării, îți recomandăm să porți sutiene speciale pentru alăptare, care sunt foarte practice și îți permit accesul imediat la sâni. De asemenea, este convenabil să porți topuri largi și bluze cu nasturi în față și, mai ales dacă alăptezi în aer liber, o eșarfă în jurul umărului îți va oferi mai multă intimitate și confort.
Indiferent dacă alăptezi sau nu, este foarte important să ai o alimentație cât mai sănătoasă. Poate că după sarcină ai anumite carențe de micronutrienți, iar toate sarcinile noi care vin cu îngrijirea copilului pot fi foarte epuizante. Ai nevoie de o dietă bine echilibrată care să te ajute să ții pasul cu cerințele zilnice.
Dacă alăptezi, vei avea nevoie de o nutriție care să îți satisfacă nu numai nevoile, ci și una care să ofere suficienți nutrienți pentru laptele matern de înaltă calitate, pentru a permite creșterea și dezvoltarea bebelușului tău. Acest lucru este deosebit de important în primele luni de viață ale bebelușului, când depinde doar de alimentația primită prin alăptare.
Din nou, este important să ai o nutriție bogată în fructe și legume proaspete, pentru a obține vitaminele și mineralele necesare, precum și fibre pentru o bună digestie.
Ca sursă de carbohidrați poți lua în considerare: pâinea, cartofii, orezul, pastele și cerealele.
Optează pentru variante de cereale integrale ori de câte ori poți și lasă coaja pe cartofi când îi coci, pentru a crește cantitatea de fibre pe care o consumi. Vei găsi proteine în: carne, ouă, pește și produse lactate. Fasolea, mazărea și lintea sunt bune “înlocuitoare” pentru carne. Pentru a gestiona mai bine greutatea, este recomandabil să consumi mai ales grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul vegetal.
S-ar putea să observi că bebelușul reacționează la anumite alimente pe care le consumi în timpul alăptării și că ar putea fi necesar să faci ajustări din punct de vedere alimente consumate.
Încearcă din nou să rămâi la un plan de nutriție variat cât mai mult posibil, pentru a ingera suficient din ceea ce este necesar.
Amintește-ți să bei multă apă pentru a te menține hidratată, în timpul alăptării apare senzația de sete la unele femei.
Includerea in alimentație a peștelui gras, care este bogat in acizi grași omega 3 (somon, păstrăv, sardine, macrou) este importantă și după sarcină, mai ales dacă alăptezi.
S-a dovedit că aportul zilnic de 200 mg DHA al mamei contribuie la dezvoltarea normală a creierului și a vederii sugarilor alăptați.
Dacă ai îndoieli cu privire la originea și posibilii poluanți ai peștelui sau ți se pare mai convenabil să utilizezi un supliment, te poți baza cu ușurință pe PreMama duo, deoarece conține exact cantitatea de DHA necesară.
Dacă totuși nu ești sigură cu privire la alegerile tale nutriționale, ai putea lua în considerare vizitarea medicului tău sau a unui nutriționist pentru sfaturi.
În primul rând alimentele procesate și zaharoase, deoarece sunt bogate în calorii, dar sărace în nutrienți și te va împiedica să îți recuperezi silueta.
Deși s-ar putea să simți nevoia de mai multă cofeină pentru a face față oboselii, este recomandabil să menții aportul scăzut de cofeină, deoarece poate face copilul neliniștit și, în plus, poate interfera cu propriile modele de somn.
Ar trebui să iei în considerare faptul că, pe lângă cafea, ceai, ciocolată, există multe anumite băuturi răcoritoare care conțin cofeină și ar trebui să ai grijă la consumul lor.
Alcoolul și fumatul trebuiesc evitate în timpul alăptării, deoarece pot afecta copilul.
În cele din urmă, în ciuda tuturor eforturilor, este dificil să fii mereu sigură că primești suficienți nutrienți din alimentațe.
Prin urmare, PreMama duo este formulat atât pentru a ajuta femeile după sarcină, în special mamele care alăptează, cu nutrienți esențiali pentru propria lor sănătate, cât și pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușilor lor.
PreMama duo este un supliment alimentar. Vă rugăm să citiți cu atenție prospectul. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.
Acum că a venit pe lume copilul, începi o nouă etapă în viață. Dacă ai devenit mămă pentru prima dată, fiecare lucru mic legat de bebelușul tău va fi o experiență nouă, care ar putea fi frumoasă și obositoare în același timp.
Lipsa somnului în timpul nopților este probabil cea mai mare provocare pentru fiecare mamă și o poate afecta atât fizic, cât și emoțional. Urmează ritmul bebelușului și odihnește-te ori de câte ori copilul tău doarme. Învață să prioritizezi, fă doar ceea ce este necesar și lasă restul sarcinilor casnice pe seama celorlalți, cât mai mult posibil. Este în regulă să ceri ajutor și să îl accepți când este oferit.
Unele femei ar putea trece prin depresie după naștere. De obicei, se simt triste, neputincioase, nesigure și anxioase sau prea sensibile. Dacă ai astfel de sentimente, vorbește deschis despre ele și cere ajutor și sprijin. Poți discuta cu medicul tău, dar și cu familia sau prietenii, în special mamele care au trecut prin aceleași experiențe.
Ai grijă și de tine!
După naștere, corpul tău va trece și el prin anumite schimbări. Vei avea sângerări vaginale în următoarele câteva săptămâni și, pe măsură ce uterul se contractă, este posibil să simți o durere abdominală scăzută.
Unele femei au probleme cu hemoroizii, care probabil ar putea dispărea după câteva zile.
Deși toate acestea sunt normale, asigură-te că ai întâlniri regulate cu medicul tău pentru a face examinările necesare și a discuta despre tot ceea ce se întâmplă cu corpul tău, postpartum.
În ciuda faptului că s-a născut copilul și împreună cu acesta a venit o seamă de obligații pe care le ai acum, este normal să îți aloci și timp pentru propriile nevoi. Acest lucru te va ajuta să te relaxezi.
Ai putea încerca să stabilești un interval de timp în care partenerul sau alt membru al familiei ar petrece ceva timp cu copilul fără prezența ta. Încearcă să nu folosești acest timp liber pentru a aduce la zi sarcinile casnice, ci profită la maximum de el, restabilește legătura cu tine și fă ceea ce îți aduce bucurie. Și nu te simți vinovată pentru asta!
Ține minte, sănătatea ta emoțională este importantă atât pentru tine, cât și pentru întreaga familie.
Ai putea la fel de bine să te gândești să restabilești o rutină de exerciții pentru a te simți mai energizată și mai relaxată și pentru a te ajuta să îți recuperezi silueta. La început, cel mai bine ar fi să începi cu prudență, să nu exagerezi. Discută cu medicul tău înainte de a lua orice decizie.
Cât vine vorba de viața ta sexuală, nu îți face griji dacă durează ceva timp până când apetitul sexual revine. Treci prin mari schimbări fizice și emoționale, iar cu îndatoririle de mamă pe care le ai acum și cu somnul redus, este destul de normal să ai apetitul sexual scăzut. Cu toate acestea, cel mai bine este întotdeauna să te consulți mai întâi cu medicul tău.
Îngrijirea unui bebeluș este în același timp una dintre cele mai frumoase și solicitante joburi pentru orice femeie.
Oricât de important este să ai grijă de bebelușul tău, este, de asemenea, esențial ca propriile nevoi să fie sartisfăcute. Amintește-ți să te felici pentru tot ce ai realizat până acum și să te bucuri de fiecare zi din viața bebelușului tău, pentru că acesta va crește foarte repede.