de la PRE până la MAMA!

Alimentația sănătoasă în timpul sarcinii

 

Alimentația sănătoasă este esențială în timpul sarcinii. Este extrem de important să ai grijă de tine pentru starea generală de sănătate, dar acum cu atât mai mult, cu cât bebelușul depinde de tine pentru nutriția pe care o primește, necesară dezvoltării și creșterii sănătoase.

În general, o femeie însărcinată ar avea nevoie de aproximativ 350-400 de calorii pe zi mai mult decât atunci când nu este însărcinată.

De asemenea, nu trebuie să urmezi nicio dietă specială în timpul sarcinii, ci ghidează-te după aceleași principii de nutriție sănătoasă în timpul sarcinii. Aceasta înseamnă să găsești un echilibru între aportul zilnic de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi și să incluzi multe fructe și legume proaspete, care surse nutriționale importante de vitamine și minerale, precum și fibre.

Iată câteva surse nutriționale de carbohidrați: ​​pâinea, cartofii, orezul, pastele și cerealele. Optează pentru variante de cereale integrale ori de câte ori poți și lasă coaja pe cartofi când îi coci, pentru a crește cantitatea de fibre pe care o consumi. Surse pentru proteine: carne, ouă, pește și produse lactate. Fasolea, mazărea și lintea sunt un bun “înlocuitor” pentru carne. Pentru a nu lua prea mult în greutate, este recomandabil să consumi multe grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul vegetal.

Cu cât dieta ta este mai echilibrată, cu atât vei fi mai sigură că tu consumi suficiente cantități din ceea ce este necesar.

Nu uita să bei multă apă pentru a te menține hidratată.

De asemenea, asigură-te că speli întotdeauna bine fructele și legumele înainte de a le consuma și să gătești bine alimentele.

Ia în considerare includerea peștelui gras în dieta ta, cum ar fi somonul, păstrăvul, sardinele sau macroul. Acești pești sunt bogați în acizi grași omega 3, precum EPA și DHA, care sunt benefice nu numai pentru tine, ci și pentru bebeluș. S-a dovedit că aportul zilnic matern de 200 mg DHA contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fătului.

Dacă totuși nu ești sigură cu privire la alegerile tale nutriționale, ai putea lua în considerare vizitarea medicului tău sau a unui nutriționist pentru sfaturi personalizate stilului tău de viață.

Ce să eviți?

Evită consumul de alimente procesate, deoarece sunt bogate în calorii, dar au o valoare nutritivă scăzută. Redu aportul de produse dulci precum: ciocolată, dulciuri, biscuiți, prăjituri, băuturi răcoritoare dulci etc.

Este indicat să eviți produsele lactate nepasteurizate (cum ar fi brânza moale), pate, carne pe jumătate fiartă, fructe de mare crude sau afumate, ouă crude și salate pre-preparate, pentru a evita orice eventuală intoxicație.

De asemenea, este recomandabil să nu consumi prea multă vitamina A în timpul sarcinii, deoarece poate fi dăunătoare dezvoltării copilului . Prin urmare, evită ficatul și produsele derivate, deoarece conțin niveluri ridicate de vitamina A. În acest context, ar trebui să fii atentă și atunci când alegi suplimentele alimentare.

Evită băuturile alcoolice și fumatul în timpul sarcinii și redu cantitatea de cofeină pe care o consumi,  acestea pot afecta dezoltarea sănătoasă a bebelușului. Nu uita, în afară de cafea, ceai și ciocolată, există multe băuturi răcoritoare care conțin și cofeină.

În cele din urmă, a avea mereu o alimentație sănătoasă poate fi o provocare și este firesc să nu știi sigur dacă procedezi corect. Prin urmare, ai putea lua în considerare un supliment alimentar special formulat, cum ar fi PreMama duo, pentru a te ajuta suplimentar să obții micronutrienții necesari pentru o sarcină sănătoasă.

 “Grețurile de dimineață”

Multe femei experimentează „grețuri matinale” în timpul sarcinii. Se prezintă cu simptome precum greață și vărsături, care cel mai probabil vor dispărea după primul trimestru. Deși se numesc grețuri de dimineață, simptomele pot apărea la orice oră din zi și din noapte, iar dacă ești mai puțin norocoasă, pot dura toată ziua.

S-ar putea să simți că te ajută consumul unor alimente, și chiar și așa, efectul nu durează mult și în plus alimentele respective îți pot crea o senzație de vomă.

Cel mai bine este să rămâi la mesele și gustările obișnuite, evită porțiile mari, alimentele grase și picante.

Nu uita să bei multă apă pentru a te menține hidratată.

„Grețurile matinale” nu pot fi considerate un motiv de îngrijorare, deoarece sunt un semn al unei sarcini sănătoase, dar dacă vărsăturile sunt severe și te simți foarte epuizată, cel mai bine ar fi să te consulți cu medicul.

...

Oferă-ți startul în “cariera de mamă” de care ai nevoie din punct de vedere nutrițional. PreMama duo – conține:

  • 23 de elemente nutriționale (11 vitamine, 10 minerale, 2 acizi grași polinesaturați – omega 3);
  • conține 100% acid folic activ (gen. a 4-a de folat, Quatrefolic).

PreMama duo este un supliment alimentar. Vă rugăm să citiți cu atenție prospectul. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.

Alături de tine, de la PRE până la MAMA!

 

Nu se recomandă consumul de produse lactate nepasteurizate, pateuri şi alte cărnuri semi-gătite, fructe de mare crude sau afumate, ouă crude şi salate gata preparate, pentru a preveni o posibilă intoxicare. Nu consuma băuturi alcoolice şi nu fuma în timpul sarcinii. Recomandat este să reduci consumul de cafeină. În cazul în care aveţi nelămuriri cu privire la dieta dumneavoastră, adresează-te medicului sau nutriţionistului.

Mod de viată

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos în sarcină

Sarcina este un moment în care s-ar putea să fie nevoie să faci unele schimbări în stilul de viață obișnuit. Dacă ești o persoană foarte activă, este necesar să reduci ritmul și să găsești mai mult timp pentru odihnă și relaxare.

Am subliniat deja importanța alimentației sănătoase și utilitatea administrării unui supliment alimentar, precum PreMama duo, în secțiunea “Nutriție”.

Activitatea fizică este importantă în timpul sarcinii, deoarece te va ajuta să te menții în “formă”, în ciuda faptului că tu, săptămână de săptămână iei în greutate. Exercițiile fizice te vor ajută să reduci nivelul de stres și să ai un somn odihnitor. Ai putea să iei în considerare o rutină zilnică de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul în interior, sau să te înscrii la un curs de exerciții personalizat pentru femeile însărcinate.

Indiferent de activitatea fizică pentru care optezi, este important să nu exagerezi. Practic, ar trebui să poți avea o conversație în timp ce faci exercițiile, fără să rămâi fără suflare. În caz contrar, exercițiul este probabil prea obositor. Dezvoltarea unei rutine de 30 de minute în fiecare zi ar trebui să fie suficientă.

Există sporturi de evitat, cum ar fi sporturile de contact sau orice alt tip de sport în care ai putea să fii lovită sau să cazi. Deși înotul este permis, scufundările nu sunt (poate să afecteze fătul).

De asemenea, ar fi bine să începi să îți antrenezi mușchii pelvieni, care sunt supuși unui stres uriaș în timpul sarcinii și în timpul nașterii. Este normal să apară incontinența urinară în timpul sarcinii (de obicei la tuse și strănut), dar ți-ai dori să continue după sarcină.

Ai putea, să te gândești să participi la cursuri specializate pentru a te pregăti pentru naștere.

Sex în sarcină

Este recomandat sexul în timpul sarcinii? Da, este perfect sigur. Trebuie să luăm în considerare că în timpul sarcinii, apetitul sexual se modifică. Mai târziu, în timpul sarcinii, s-ar putea să observi că un orgasm sau chiar actul sexual ar putea provoca contracțiile Braxton Hicks ale uterului. Acest lucru este perfect normal și nu trebuie să îți faci griji; relaxează-te și așteaptă până trec contracțiile.

Cu toate acestea, există anumite situații în care se recomandă să evitarea activității sexuale în timpul sarcinii, cum ar fi dacă ai avut anterioare sângerări abundente sau dacă există un risc mare de infecții etc. Discută deschis despre fiecare aspect al sarcinii cu medicul tău ginecolog.

Bucură-te de sarcină

Deși corpul tău trece prin schimbări în timpul sarcinii, iar “burtica” crește din ce în ce mai mult, nu te îngrijora. După naștere, alăptarea, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice te vor ajuta să revii la greutatea ta obișnuită.

Deseori se spune despre femeile însărcinate că au această „strălucire și frumusețe specială”, așa că profită la maximum și bucură-te de sarcină, pentru că este o perioadă unică din viața ta.