Calendarul sarcinii

Bun venit la calendarul sarcinii PreMama duo! Calendarul de sarcina te va ajuta să afli cât de avansată este sarcina și îți va oferi informații despre schimbările care au loc în corpul tău, precum și despre dezvoltarea bebelușului pentru fiecare fază a sarcinii.

Alegeți o dată

Corpul mamei
Felicitări,ești însărcinată!
În această perioadă, multe femei nu se simt și nu arată diferit, dar acesta nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dacă te simți diferit, probabil pentru că ești mai obosită decât în ​​mod normal sau chiar epuizată și ai putea avea vertij. Multe femei însărcinate au simptome de greață, care pot fi asociate cu vărsături. Aceste simptome poartă numele de „grețuri de dimineață”, deși pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții, iar dacă ești mai puțin norocoasă, pot dura toată ziua. Nici acesta nu este un motiv de îngrijorare – „grețurile de dimineață” sunt un semn de sarcină sănătoasă și, probabil, vă te vei simți mult mai bine după a 13-a – a 14-a săptămână de sarcină.
În această perioadă metabolismul tău va crește ușor și vei începe să te îngrăși. Probabil că sânii vor deveni foarte sensibili. S-ar putea să fii, de asemenea, constipată sau să simți nevoia mai frecventă de a urina. Cu toate acestea, cantitatea consumată de apă, precum și cea de fructe și de legume proaspete nu trebuiesc reduse.
Dacă nu ai vizitat deja ginecologul, acum ar fi momentul să faci prima programare pentru a confirma sarcina și pentru a primi informații și sfaturi inițiale.

Bebelușul
În această perioadă de sarcină, până în săptămâna a 8-a, toate organele interne ale bebelușului vor fi în poziția corectă, deși procesul de dezvoltare este la început. La sfârșitul acestei perioade, bebelușul tău va începe să aibă aspectul tipic al unui copil uman și va avea aproximativ 2,5 cm lungime. Inima va începe să bată, ceea ce este detectabil la ecografie, cu aproximativ 180 bătăi pe minut.

Corpul mamei
Dacă ești printre acele femei care au „grețuri matinale” sau se simt obosite din cauza sarcinii, vestea bună este că, din acest punct, simptomele vor începe cel mai probabil să se reducă în intensitate sau să dispară. Până în acest moment, uterul a crescut până la dimensiunea unui grapefruit. S-ar putea să experimentezi unele modificări ale tenului, cum ar fi decolorarea sub formă de pete mai închise numite melasmă, care vor dispărea după sarcină. Pe măsură ce sânii și abdomenul inferior cresc, ai putea să începi a achiziționa un sutien și haine potrivite pentru această perioada specială.

Bebelușul
Până la sfârșitul acestei perioade, bebelușul are aspectul unei ființe umane, deși are doar aproximativ 6 cm lungime, de la cap până la vârful picioarelor. Nu vei putea simți, dar este activ și se mișcă în uter. Își poate mișca brațele, întinde degetele și organele sexuale încep să se formeze, deși încă nu sunt detectabile la ecografie. Examenul cu ultrasunete în această perioadă va confirma bătăile inimii copilului tău.

Corpul mamei
În această perioadă sarcina devine evidentă, pe măsură ce abdomenul se extinde. Probabil că te-ai îngrășat vreo 2,5 – 4,5 kg și este timpul pentru o îmbrăcăminte mai potrivită. Deoarece greața și oboseala au trecut, este indicat să începi exerciții fizice adaptate pentru sarcină, care să te ajute să te menții în formă și să te pregătești pentru naștere.

Bebelușul
Aceasta este o perioadă de creștere intensă a bebelușului, care în ultimele 4 săptămâni și-a dublat lungimea și cântărește aproximativ 130gr. Organele sexuale exterioare sunt deja formate și medicul tău ar trebui să poată detecta la examenul ecografic dacă aștepți o fată sau un băiat. În această fază, bebelușul poate începe să-și sugă degetul, iar dacă ai noroc, este posibil să-l și vezi la ecografie. Bebelușul are deja propriile amprente.

Corpul mamei

Felicitări, ești la jumătatea drumului! Probabil vei observa că în această perioadă nu crește doar abdomenul, ci și coapsele se dilatează și posteriorul este mai mare. Desigur, acest lucru nu poate constitui un motiv de îngrijorare, deoarece este un proces natural al corpului de a stoca rezerve de grăsime pe care să le folosești pentru mai târziu, atunci când vei alăpta. Pot apărea unele vergeturi pe abdomen și sâni. Poți să îți masezi ușor cu cremă sau ulei sânii și pielea abdomenului, pentru a-și păstra moliciunea și elasticitatea. Pe măsură ce copilul crește, este posibil să începi să simți “arsuri” la stomac, ceea ce este, de asemenea, normal. Este indicat să consumi porții mai mici de alimente, să eviți alcoolul, mirodeniile și alte alimente sau băuturi despre care simți că agravează simptomele. Dacă este necesar, există medicamente sigure pentru femeile însărcinate, care sunt recomandate de către medicul sau farmacist.

Bebelușul
Simțurile bebelușului tău se dezvoltă acum rapid și este capabil să audă sunete prin uter. Deși este încă mic, acum îi poți simți mișcările. Este perioada în care crește părul pe cap și se formează primii dinți în gingii. Sistemul nervos se dezvoltă rapid și odată cu dezvoltarea mușchilor, acesta începe să capete controlul asupra mișcărilor. Are aproximativ 15 cm lungime, de la cap până la vârful picioarelor și cântărește aproximativ 270 gr. Până la 20 de săptămâni, pielea bebelușului este acoperită de o substanță albă, grasă numită vernix, despre care se crede că protejează pielea pe parcursul multelor săptămâni în lichidul amniotic.

Corpul mamei
Pe măsură ce abdomenul crește, sarcina devine mai evidentă pentru alte persoane. În această perioadă de sarcină, uterul va începe să se antreneze prin mișcări sub formă de contracții numite contracții Braxton Hicks, care de fapt îl ajută să se pregătească pentru naștere. Vei simți din când în când abdomenul că se întărește timp de câteva secunde, acesta fiind modul în care se manifestă. De asemenea, sânii pot începe să fie mai sensibili, ceea ce se datorează modificărilor hormonale care îi pregătesc pentru alăptare, ceea ce este destul de normal.

Bebelușul
Până la sfârșitul acestei perioade, copilul a crescut la aproximativ 20 cm lungime, din cap până la vârful picioarelor și peste 600 de grame în greutate. La sfârșitul săptămânii 24, ochii bebelușului tău se vor deschide pentru prima dată. Liniile feței lor sunt formate și acum seamănă cu aspectul bebelușului pe care îl vei vedea după naștere. Ritmul inimii sale încetinește la aproximativ 140-150 bătăi pe minut. În această perioadă, copilul este acoperit de păr fin și moale numit lanugo. Se crede că lanugo ajută la menținerea temperaturii normale a copilului. De obicei, dispare înainte de naștere, dar în unele cazuri lanugo rămâne pe pielea bebelușului chiar și după naștere și poate cădea după aceea. Bebelușul are acum cicluri de somn și stare de veghe, care se pot observa în perioada următoare și care ar putea să nu fie sincronizate cu propriul ritm al mamei. Copilul mamei primește oxigen prin placentă pe parcursul întregii sarcini. În acest moment, plămânii nu sunt încă capabili să funcționeze corect, dar copilul practică mișcări de respirație pentru a se pregăti pentru viața extrauterină. După 24 de săptămâni de sarcină, copilul are șanse de supraviețuire dacă se naște, dar există riscuri crescute de dizabilitate.

Corpul mamei
Este posibil să începi a simți o presiune sau chiar crampe în picioare și umflarea picioarelor și a brațelor, care sunt mai frecvente după-amiaza. Acest lucru este normal și este cauzat de retenția de apă. Pe măsură ce copilul crește, el ocupă o parte din spațiul în care se află abdomenul mamei. Dacă nu ai deja indigestie și arsuri la stomac, este posibil să începi să simți simptomele acum, ceea ce este, de asemenea, destul de normal. Ar putea ajuta consumul redus de alimente și evitarea alimentelor care agravează simptomele. Dacă simptomele sunt persistente și provoacă disconfort, se va consulta medicul. S-ar putea să simți, de asemenea, o senzație de ”aer insuficient” cauzată de presiunea pe care uterul o exercită asupra diafragmei de sub plămâni.

Bebelușul
Până la sfârșitul acestei perioade, fătul va cântări peste 1 kg. El este capabil să-și schimbe poziția în uter și va deveni mai activ în această fază. Răspunde la atingere și sunet și la un zgomot foarte puternic îi poate face să sară și să lovească. Acum urinează în mod regulat în lichidul amniotic. În acest moment, bebelușul începe să acumuleze intens grăsime, iar plămânii se dezvoltă rapid pentru a se pregăti pentru procesul de respirație după naștere.

Corpul mamei
Acesta este al 3-lea trimestru de sarcină. Probabil că vei începe să te simți obosită din cauza tuturor nevoilor suplimentare ale corpului propriu și ale bebelușului în creștere. Profită de orice ocazie pentru a te odihni și a ține picioarele în repaus într-un plan mai ridicat decât corpul. Articulațiile pelviene vor începe să se extindă pentru a se pregăti pentru naștere. Din această cauză s-ar putea să simți disconfort sau chiar durere, mai ales dacă ai stat în picioare o perioadă mai lungă de timp. Încearcă să nu faci mișcări bruște pentru a evita orice afectare a pelvisului. Pe măsură ce presiunea asupra vezicii urinare crește, s-ar putea să simți că trebuie să golești vezica urinară mai des, chiar și în timpul nopții. Dacă întâmpini dificultăți în a dormi noaptea, încearcă să te odihnești pe o parte și să îți susții abdomenul cu o pernă pentru mai mult confort.

Bebelușul
La sfârșitul acestei perioade, greutatea bebelușului tău este de aproape 2 kg și are aproximativ 30 cm lungime, din cap până la vârful picioarelor. Are mai puțin spațiu pentru a se mișca acum și își ține picioarele flexate pe piept de cele mai multe ori. Dacă este întors cu capul în jos, va rămâne în această poziție până la naștere. Dacă nu, mai este timp să se întoarcă. Ochii sunt suficient de dezvoltați pentru a face diferența între lumină și întuneric. Pe măsură ce acumulează grăsime, pielea devine mai puțin ridată și mai netedă. Vernixul și lanugo încep să dispară. În această perioadă plămânii se dezvoltă intens și se umplu cu surfactant important pentru respirația ulterioară.

Corpul mamei
… ultimele săptămâni de sarcină. Abdomenul este acum destul de mare și îți afectează toate activitățile corporale. Este posibil să simți dureri de spate și de stomac, ”întors pe dos” când stai în picioare pentru o perioadă prelungită de timp, iar picioarele și brațele ar putea fi umflate, mai ales seara. Contracțiile Braxton Hicks devin din ce în ce mai evidente pe măsură ce uterul se pregătește pentru nașterea viitoare. Dacă devin dureroase sau frecvente, trebuie să contactezi medicul. În această perioadă, multe femei simt nevoia să „curețe casa”, dar aveți grijă să nu exagerați.

Bebelușul
Bebelușul își face acum rezerve de grăsime și câștigă semnificativ în greutate, aproximativ 140 gr pe săptămână. Sistemul nervos central este încă în curs de dezvoltare, iar reflexele sale devin mai bune în fiecare zi. Oasele se întăresc, dar oasele craniului vor rămâne moi și separate până după naștere, pentru a permite trecerea mai ușoară a capului bebelușului prin canalul cervical în timpul nașterii și pentru a proteja în continuare creierul. Până în a 36-a săptămână de sarcină, copilul tău va avea aproximativ 32 cm lungime, de la cap până la vârful picioarelor și va cântări aproximativ 2,5 kg. Pielea va fi moale și netedă, va avea unghii și eventual până la 5 cm de păr pe cap. Plămânii vor fi pregătiți pentru respirație, dacă copilul se va naște la 36 de săptămâni de sarcină, iar sistemul digestiv va putea procesa laptele matern.

Corpul mamei
Pe măsură ce te apropii de data nașterii, abdomenul este destul de mare și suporți o “încărcătură” semnificativă. Este foarte important să te odihnești cât mai mult posibil. Fă exerciții pentru planșeul pelvin în mod regulat, deoarece copilul exercită o presiune semnificativă asupra vezicii urinare. Probabil vei vizita medicul ginecolog o data pe săptămână, sau chiar mai des dacă este nevoie. Creșterea în greutate ar trebui să înceteze. Deși sarcina este calculată în 40 de săptămâni, se consideră că sarcina este „la termen” dacă nașterea are loc între a 38-a și a 42-a săptămână.

Bebelușul
Greutatea normală la naștere a copilului este considerată între 2,5 kg și 4 kg. Plămânii și sistemul nervos care se dezvoltă mai lent decât restul organelor ar trebui să fie complet funcționali până la sfârșitul sarcinii. Bebelușul tău își mișcă ochii tot timpul și are un ritm de somn și de veghe. Pentru că acum este mult mai mare, mișcările sunt limitate și nu foarte intense, iar în uter este mai puțin lichid amniotic. În ultimele ore de sarcină, va trece de la transparent la alb lăptos. În sistemul digestiv al bebelușului există o substanță verde, numită meconiu. Va fi prima defecație a bebelușului după naștere. Lanugo ar trebui, de asemenea, să dispară aproape în întregime, dar unii bebeluși se nasc cu mici smocuri.
In aceasta faza bebelușul este pregătit să vină pe lume și vei avea bucuria de a-l cunoaște in curând.

Mult succes!