...

Laptele matern după naștere: Când apare laptele matern?

Felicitări, dragă mamă! Tocmai ai dat naștere unui bebeluș frumos și probabil că te îndrepți spre casă cu cel mai nou membru al familiei. De asemenea, probabil că ați pregătit totul pentru noul venit: un pătuț, body-uri și multe, multe scutece la îndemână. Cu toate acestea, un lucru lipsește: laptele.

Dacă plănuiești să alăptezi, probabil că te întrebi deja… Când va veni laptele meu matern? Acum ai un nou-născut flămând și plângăcios, dar laptele matern lipsește cu desăvârșire. Ei bine, nu-ți face griji. O să vină.

Mai întâi colostrul, apoi laptele matern obișnuit

Într-adevăr, înainte de laptele matern obișnuit, probabil că îți vei hrăni copilul cu colostru. Ce este colostrul te-ai putea întreba? Este, de fapt, primul lapte pe care îl produc sânii tăi, imediat după ce ai născut. Apare de obicei, la o oră sau două după ce ai adus pe lume copilul. Este mai gros, vine în cantități mai mici decât laptele matern obișnuit și are o culoare galbenă ceva mai pronunțată. 

Colostrul este de fapt foarte hrănitor și are proprietăți de protecție pentru bebelușul tău, având un număr mare de anticorpi.

De asemenea, ai putea să te gândești la recoltarea colostrului, care te-ar putea ajuta ulterior în procesul de alăptare. Cantitatea de Colostru pe care o produci poate varia, dar de obicei este între 2 ml și 20 ml în primele zile. Dacă ai alăptat înainte, este posibil să vină mai repede și în cantități mai mari, comparativ cu mamele care alăptează pentru prima dată. Vorbește cu medicul tău sau cu un consultant în alăptare despre cum să îți colectezi colostrul.

Dar cum rămâne cu laptele matern obișnuit?

Da, s-ar putea să dureze ceva timp până când va începe să curgă laptele matern. De obicei, există mai mulți indicatori care arată că organismul tău este pregătit să alăpteze. De obicei, în jurul a 72 de ore după naștere, sânii tăi pot începe să se simtă plini (sau congestionați). De asemenea, este posibil să simțiți sânii un pic mai fermi, mai calzi și mult mai grei decât înainte. Sânii dvs. pot începe, de asemenea, să scurgă lapte matern. Asta înseamnă că se umplu cu lapte matern și că este timpul ca bebelușul să mănânce. De asemenea, este posibil să simti reflexul de “coborâre” a sânilor. Acele senzații de furnicături și ace în sâni te ajută să împingi laptele din sân, iar bebelușul va începe să bea mai mult lapte cu fiecare alăptare.

Alăptarea este un proces de cerere și ofertă. Cu cât bebelușul tău cere mai mult lapte matern, cu atât vei produce mai mult. De asemenea, este posibil să iei în considerare pomparea pentru a crește oferta. Dar dacă nu alăptezi la timp, atunci 

ai putea lua în considerare alăptarea la cerere. Poate fi destul de provocator, mai ales pentru mamele noi și fără experiență, dar este atât de satisfăcător pentru bebelușul tău. De fapt, consideră că este o abordare mai bună, atât pentru tine, cât și pentru copilașul tău.

Bebelușul are un stomac mic și, în primele zile (și chiar săptămâni) de la naștere, are nevoie de hrăniri frecvente. Bebelușii mici au tendința de a se hrăni la fiecare două sau trei ore, sau chiar mai des, în timp ce alți bebeluși sunt hrăniți la cerere. Iar dacă alegi să pompezi și să depozitezi o parte din laptele matern în exces, asigură-te că îl congelezi. Îl puteți păstra astfel până la 6 luni și îl puteți decongela ori de câte ori aveți nevoie de el. Ca regulă generală, laptele proaspăt extras poate fi păstrat timp de până la 4 ore la temperatura camerei sau până la 4 zile la frigider.

Relaxează-te și bucură-te de perioada de alăptare

Dacă ești proaspătă mamă, este util să încerci să te relaxezi cât mai mult posibil și să îți amintești să te bucuri de timpul petrecut cu bebelușul tău. Amândoi vă cunoașteți și, uneori, acest lucru vine de la sine. Cu toate acestea, uneori alăptarea este mai dificilă, așa că acordă-ți puțină bunăvoință. Tocmai ai adus pe lume un omuleț și încerci să faci tot ce poți pentru a-i fi bine. Faci o treabă minunată!

Materiale și articole utile

Opinia medicului

...

Riscul de formare a cheagurilor de sânge în timpul și după sarcină: Care sunt simptomele și cum le putem preveni?

În primul rând ar trebui să stabilim niște termeni pentru a nu apărea confuzii.

Când ne referim la ,,cheag de sânge’’ ne referim la o masă de sânge care se lipește împreună, coagulează și formează o structură caracteristică.

Cheagurile apărute prin sângerări pe cale vaginală (indiferent dacă apar înainte, în timpul sau după sarcină) sunt diferite de cheagurile apărute după alte tipuri de sângerări întrucât conțin si țesut endometrial și mucus. Sunt persoane care au în perioada menstruației astfel de manifestări în mod obișnuit, dar cheagurile pot să apară și în sângerările din timpul sarcinii, post-partum sau diferite afecțiuni ginecologice sau hematologice.

Pe de alta parte, cheagul apărut după o tăietură, de exemplu, nu conține decât material component al sângelui (material hematic, trombocite, factori de coagulare, fibrinogen).

Atunci când un cadru medical se referă la o persoană însărcinată și afirmă că are un risc de formare a cheagurilor de fapt se referă la o afecțiune numită tromboză venoasă. Această afecțiune constă în formarea, în interiorul vaselor de sânge, a unor cheaguri foarte mici, dar periculoase, ce pot bloca trecerea sângelui prin vasele mai mici.

Tromboza venoasă sau boala trombotică poate aparea atât la femei cât și la bărbații cu anumite afecțiuni cum sunt: bolile genetice, trombofiliile, bolile hematologice, boli cardiologice, hipertensive sau aritmice, diabet, etc.

Care sunt factorii de risc?

La femeile însărcinate factorii de risc sunt:

  •  luatul excesiv în greutate în sarcina ( normal, în sarcina, surplusul ponderal nu trebuie să depășească 9 – 12 kg până la termen) obezitatea,
  • fumatul,
  • sedentarismul,
  • predispoziția familială,
  • boala varicoasă,
  • anumite afecțiuni: renale, diabetul sau diabetul indus de sarcină, hipertensiunea preexistentă sau indusă de sarcină, aritmiile cardiace, sindroamele valvulare cardiace și nu în ultimul rând boala varicoasă.

Semnele și simptomele bolii trombotice/ tromboembolice sunt aceleași atât în sarcină cât și în post-partum sau în afara sarcinii:

  • Durere intensă la nivelul unui membru însoțită de creșterea temperaturii,
  • roșeața la nivelul vasului de sânge care ulterior devine violaceu si tumefierea regiunii respective.
  • Uneori se însoțește și de fenomene de amorțeală locală.

În cazurile grave, atunci când sunt afectate de tromboză organele vitale (creierul, inima, plămânul) apar manifestări generale ca: cefaleea localizată, durerea precordială, junghiul toracic însoțit de respirație dificilă, dureroasă, de senzația de constricție la nivel toracic, urmate de dificultăți de vorbire și/ sau orientare, vedere încețoșată, amețeli și/ sau leșin, amorțeală sau paralizia feței sau a unui membru.

Cum prevenim apariția cheagurilor?

Dacă ești însărcinată sau ai născut recent, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge. Mișcarea poate ajuta la prevenirea apariției cheagurilor. Este recomandată plimbarea ușoară, dar nu și ortostatismul prelungit (pozitia in picioare mai mult de 1 ora) sau statul la pat sau în fotoliu.

Un alt lucru important este o dietă echilibrată cu aport de fructe și legume, cu alimente fără zaharuri și conținut scăzut în grăsimi, cu aport suficient de lichide, dar fără băuturi carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr.

La persoanele cu boală varicoasă se recomandă ciorapi elastici speciali precum și tratament local cu geluri cu heparină. În cazuri speciale se face profilaxia trombozelor cu soluții de heparină injectabilă.

În situațiile în care, cu toată profilaxia, apar simptome ca și cele descrise, mai înainte trebuie să vă adresați de urgență medicului sau celei mai apropiate unității spitalicești, în vederea instituirii terapiei de specialitate. Acest lucru este necesar pentru a evita apariția unor complicații grave.

Citeşte mai mult

Opinia medicului

...

Incompatibilitatea Rh în timpul sarcinii: Ce trebuie să faci în această privință?

Dintre numeroasele teste pe care o femeie însărcinată le va face în timpul sarcinii, testele simple de sânge sunt cu siguranță printre ele. Prin intermediul unui astfel de test se determină grupa sanguină a femeii însărcinate și bineînțeles, factorul Rh al acesteia.

Vom ajunge la importanța analizelor de sânge în timpul sarcinii, dar deocamdată, să ne uităm mai atent la factorul Rh. Ce este atât de special în legătură cu acesta și de ce este important?

Factorul Rh: O proteină importantă pe care o avem cu toții

Factorul Rh se găsește în unele globule roșii. Nu toți oamenii sunt purtători ai acestei proteine, dar cei care sunt purtători ai acesteia au o grupă de sânge numită Rh pozitiv. Cei care nu o poartă, au o grupă de sânge Rh negativ. Fiecare dintre noi moștenește această proteină de la părinții noștri biologici,…. dar când, cum și de ce pot apărea complicații în timpul sarcinii din cauza ei?

Incompatibilitatea Rh și posibilele complicații

Cum afectează anticorpii anti-Rh fătul?

Incompatibilitatea Rh în sarcină apare atunci când o femeie însărcinată cu grupa sanguină Rh negativ poartă un copil cu grupa sanguină Rh pozitiv. Tipul diferit de factor Rh al copilului este cel care provoacă incompatibilitatea Rh. Grupa sanguină Rh-negativă a mamei consideră celulele Rh-pozitive ale copilului ca fiind o substanță străină și le atacă. Cum? În timpul sarcinii, anticorpii anti-Rh existenți la mamă pot traversa placenta și ataca celulele roșii ale fătului putând cauza o formă severă de anemie, în care globulele roșii sunt distruse mult mai rapid decât pot fi produse altele noi (anemie hemolitică). Rolul globulelor roșii este să transporte oxigen la fiecare celulă din corp. Când eritrocitele sunt în număr redus, acest lucru nu se mai întamplă. În anumite cazuri, fătul sau nou-născutul pot deceda din cauza anemiei severe. De asemenea, incompatibilitatea de Rh poate cauza icter la nou-născut. 

Dacă ești Rh negativ și partenerul tău este Rh pozitiv, ar trebui să fie în regulă la prima sarcină. Cu toate acestea, dacă ești la a doua sau a treia sarcină, ar trebui să vorbești cu medicul tău. De asemenea, este posibil să trebuiască să faceți un test, numit test Coombs indirect. Cu o simplă probă de sânge, cadrele medicale vor determina dacă ai incompatibilitate Rh cu copilul tău.

Ce se întâmplă dacă există anticorpi anti-Rh?

Dacă sunt identificați anticorpi se va efectua dozarea acestora, iar titrul va fi monitorizat la intervale stabilite în funcție de valoarea primei determinări și de dinamica titrului de anticorpi. De asemenea, medicul obstetrician va indica urmărirea stării de sănătate a fătului prin efectuarea anumitor investigații. Medicul va determina conduita în astfel de sarcini cu risc, în funcție de mai mulți parametri (titrul de anticorpi la prima determinare, dinamica acestora, starea fătului, rezultatele anumitor investigații, etc.).

Monitorizarea ecografică a apariției anemiei fetale se va face de medici ginecologi specializați în ecografie fetală și medicina materno-fetală și constă în efectuarea unei ecografii Doppler pe artera cerebrală medie a fătului, care stabilește dacă fătul are anemie sau nu.

În cazul în care ai Rh-ul negativ și nu sunt prezenți anticorpii anti-Rh, atunci vei primi probabil o serie de două injecții cu imunoglobulină Rh. Prima în jurul celei de-a 27-a săptămână de sarcină, iar cea de-a doua în termen de 72 de ore după naștere dacă fătul se dovedește a fi Rh pozitiv. Aceste injecții ar trebui să te protejeze în sarcinile ulterioare, dacă alegi să le faci. Acest lucru include, de asemenea, dacă ai avut un avort spontan în prima sarcină, deoarece organismul tău îl consideră ca fiind o primă sarcină.

Dacă ești o viitoare mamă cu grupa sanguină Rh negativ, liniștește-te. Poți avea în continuare un copil sănătos chiar dacă ai incompatibilitate RH. Cel mai bine este să te informezi cu privire la grupa de sânge a ta și a partenerului tău și să lași personalul medical să se ocupe de restul.

Îngrijirea prenatală este extrem de importantă și poate preveni posibile complicații mai târziu în sarcină. Incompatibilitatea Rh este aproape complet evitabilă, iar tu și copilul tău ar trebui să fiți bine.

Citeşte mai mult

Opinia medicului

...

Cât de mult ar trebui să “lovească” bebelușul meu și când ar trebui să fiu îngrijorată?

Felicitări mămică! Ai pornit în dificilul și fascinantul drum de a transforma în om mare 2 celule.  

În următoarele 9 luni viața ta, corpul tău și cam tot ce te înconjoară vor căpăta o altă semnificație. Știu că acum poate ești un pic speriată, dar încă nu ai descoperit cât de curajoasă ești TU defapt.

Aștia micii au tendința de a se impune, de a-și face simțită prezența de foarte mici, adică cam de pe la 6 săptămâni, când dotorită hormonilor secretați în timpul sarcinii, deja ai un miros mai fin decât al unui parfumier francez făcându-te să vizitezi baia mult mai des pentru a returna ce ai reușit să mănânci cu mari eforturi.

Dar ceva tratament pentru toate episoadele astea de greață și vărsături nu există?

Ei bine putem încerca să selectăm alimentele care ne priesc, de regulă : fructe, iaurt, fresh-uri. Important este să ne hidratăm bine și aceste episode de greață și vărsături sunt considerate normale atâta timp cât nu devin mai frecvente de 3-4/zi și pentru o perioadă prelungită de timp de peste 2 săptămâni, făcând imposibil chiar consumul de lichide. Cam pe la 13 săptămâni de sarcină ar trebui ca aceste stări de greață și vărsături să se termine. Dacă totuși ele persistă, investigații suplimentare sunt necesare.

Când este normal sa încep să simt mișcările lui bebe?

Dacă ați mai fost însărcinată, după 13 săptămâni copilul fiind cam cat o mandarină, având 7cm și aproximativ 25 de grame este posibil să-și facă simțită prezența sub forma unei senzații de “mișcă ceva”, mici atingeri precum ale unui pește în acavariu ori senzația de fluturi.

Dacă sunteți la prima sarcină este posibil să aveți parte de această primă interacțiune mamă-făt între 16-18 săptămâni când bebe poate cântări și 200g, dar nu exsistă o dată fixă când trebuie să percepi aceste mișcări așa că nu te stresa suplimentar și cu acest lucru.

Cât de des trebuie să miște? Dar oare nu mișcă prea des?

Nu există stabilit un număr fix de mișcări pe care trebuie să le simți. Acestea depind de activitate ta (de regulă se simt când stați întinsă în pat relaxată) și de activitatea lui bebe (având și ei nevoie de timp să doarmă). Dar vrând să te pregătească pentru militaria ce urmează se apucă de dansat în burtica ta cam când ai vrea tu să dormi după ora 21. Dacă simți în medie o mișcare pe ora este fantastic și nu exsistă nici o afecțiune în care bebe să miște prea mult, deci prea activ nu e de rău.

Dar daca nu mai simt mișcările ce pot să fac? 

Dacă a trecut o perioadă mai lungă în care nu ați resimțit miscările fătului luați legătura cu medicul dumneavoastră obstetrician care vă va liniști imediat cu o scurtă ecografie ori cu un traseu cardiotocografic.

Când ne apropiem de naștere mișcarile devin mai rare, dar mai ample, “kung fu“ adevărat uneori datorită forței aplicate de piciorușe în ficatul tău, pot fi dureroase nu poți decât să iți notezi și să te “răzbuni” după ce se naște.

Dar dacă se întoare cu capu în sus de la atâta mișcare? 

În trimestrul 1 și 2 le dăm voie să se foiască cum vor ei nu are importanță apoi de regulă pe la 35-36 de săptămâni îl găsim pe bebe cu capul orientat în jos pentru ca asta îl ajută să se nască mai ușor și spațiul restrâns nu-i mai permite să se rotească, nu te mai gândi tu mami la asta, este în grija noastră să-i localizăm poziția când naștem.

Hai curaj mamică! Așteptăm întrebările tale să nu-ți fie teamă căci nu ești singură!

Cu drag,
Al Vostru Dr. Hristea Răzvan

Citeşte mai mult
Vezi toate articolele